Legge til med spring

Legge til med spring

Mestrer du å legge til båten, og ønsker en utfordring? I denne øvelsen lærer du å legge til med spring. Spring er et godt hjelpemiddel, som ofte brukes av profesjonelle sjøfolk. Med spring kan du enkelt legge til og fra kai, selv i vanskelige forhold.

Faremomenter

Husk å fendre båten godt, spesielt i fronten! Det kan være lurt å øve seg et sted hvor det ikke er så mange båter eller gjenstander rundt.


Utstyr

  • 1 Motorbåt og tilhørende utstyr
  • 2 Redningsvest til alle ombord
  • 3 Mange fendere!

Steg for steg

  • 1 Finn et egnet sted å legge til. Fest springet forut på båten. Et spring er et langt tau som festes i baugen på båten og til et fortøyningspunkt på brygga, nær båtens akterende. Når man legger til med spring kan man enkelt holde båten i ro, legge forsiktig inntil kai, og enkelt komme ut av trange båtplasser som ligger longside.
  • 2 I enden av tauet lager du en pålestikk, slik at du får en løkke som enkelt kan kastes over en kryssholt på brygga. Fendre båten godt i front, slik at båten tåler et sammenstøt med brygga.
  • 3 Kjør inn mot kaia og pass på at det er nok plass til båten din. Avpass farten etter vind og strømninger. Sett baugen inn mot brygga, og kast springet over kryssholten. Drei så motoren andre vei, slik at du kjører "ut" fra brygga. Springet vil holde deg igjen, og båten vil sakte men sikkert legge seg inntil kaia. La motoren stå i denne posisjonen mens du fortøyer skikkelig. Når båten er godt fortøyd kan du slå av motoren.
  • 4 Gå ut fra spring: Start opp motoren og la den gå på lavt turtall. Motoren vil presse båten inntil brygge, slik at du enkelt kan fjerne fortøyningene uten at båten glir fra brygga. Når alle fortøyninger er tatt av, og det kun er springet som gjenstår, så setter du båten i fri og drar motoren andre vei. Nå vil motoren peke fra brygga. Du kan nå begynne å bakke sakte ut. Når baugen står inn mot brygga kan du fjerne springet, og bakke deg videre ut. Når kysten er klar, kan du sette båten i gir fremover og kjøre trygt ut fra brygga

Aktivitetstype

#Tags

Kai, Motorbåt, Proff, Spring, Utfordrende


Innsendt av

Pernille Ensrud
E-post: Vis e-post
Tlf: 95861490