Kle deg for kaldt vær

Kle deg for kaldt vær

Alle som ferdes på sjøen vet at om man først begynner å fryse, så skal det mye til for å få varmen igjen. For å kunne ha glede av vinterbåtliv, er det helt avgjørende at man er godt kledd – fra innerst til ytterst. Tipsene vi bringer er først og fremst for dem som er ute i åpen båt. Likevel er rådene aktuelle for alle.

Faremomenter

Lav risiko for å bli kald når du kler deg rett!


Prinsippet for å kle seg skikkelig på sjøen er på mange måter likt prinsippet for å kle seg for vinterfjellet. På sjøen kommer i tillegg at man må ta høyde for sjøsprøyt. Man snakker om trelagsprinsippet; undertøy, mellomlag og ytterplagg. Ofte må man ha fl ere mellomlag for å holde varmen. Det er bedre med mange tynne lag, enn færre tykke. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det bidra til å holde deg varm. HUSK: Ull er Gull!

Steg for steg

  • 1 Bruk votter, lue og gode sko. For at du ikke skal fryse er det avgjørende å holde hode, hender og føtter varme.
  • 2 I halsen liker vi å bruke en hals i ull eller fleece (buff type). Disse er behagelig å ha på og er lette å justere om temperaturen endrer seg.
  • 3 Ha et utvalg av hodeplagg om bord. En lue i ull, fleece eller kombi nasjon av dette er behagelig å ha på. På kalde dager synes vi om å ha en vind- og vanntett fjellue med øreklaffer.
  • 4 På hendene kan man i stor grad bruke hansker og votter som brukes på fjellet. Også her er ull godt egnet. Pulsvanter i ull er ypperlig å ha om bord. Er det regnvær har vi god erfaring med å bruke forede hansker med «oljestoff» på. Slike fiskere gjerne bruker. Er varme, vanntette og gir godt grep.
  • 5 Sydvest er ypperlig for våte dager.

Teksten er hentet fra RS.no


Aktivitetstype